Waarom veel veganistische kaas van cashew gemaakt wordt

Het is op zich een begrijpelijke reactie: in eerste instantie zou je niet denken dat een cashew, onbewerkt hard van structuur en neutraal van smaak, de basis zou kunnen vormen voor een smeuïge fondue of een pittige camembert. Toch is de cashew bij uitstek geschikt om te gebruiken bij het produceren van een plantaardige kaas.

Vegan Camembert gemaakt met cashew en walnoot

Wist je dat je cashewnoten heel makkelijk kunt bewerken door ze in water te weken?

De cashews worden hierdoor zacht, en krijgen een hele andere textuur. Doordat ze een hoog vetgehalte hebben, kunnen de in water gewelde cashewnoten worden geblend, waardoor een mix ontstaat die net als dierlijke melk een milde smaak en romige textuur heeft. Deze textuur vormt weer een perfecte basis voor een vegan kaas of een plantaardige kaasfondue.
Maar ook de smaak van de cashew is erg belangrijk voor de keuze van dit product. Hoewel je de neutrale smaak van cashewnoten misschien niet direct associeert met kaas, is juist deze neutraliteit een reden om de cashew te gebruiken.

Plantaardige kaas wordt net zoals dierlijke kaas gemaakt door er een cultuur aan toe te voegen, en het vervolgens te laten fermenteren.

Door dit fermentatieproces verandert langzaam de structuur en smaak van de cashewbasis, waardoor deze net zoals dierlijke kaas steeds meer smaak krijgt.
Andere plantaardige alternatieven zoals kokosvet zijn wel romig, maar hebben een sterke eigen smaak die in een hartig product overheerst. De meeste fabriekskazen, die je in de supermarkt vindt, zijn gemaakt van kokosvet, omdat het een goedkopere grondstof is. Overigens zijn deze kazen ook niet gefermenteerd.

De échte kaassmaak komt, bij zowel dierlijke als veganistische kaas, van de fermentatie.

De neutrale smaak van de cashew zorgt er dus voor dat de cashewpasta de kazige smaak goed kan opnemen, waardoor deze echt goed tot zijn recht komt.

Op het veganistische kaasplankje van Mr. & Mrs. Watson ligt alleen kaas die is gemaakt van de beste ingrediënten als het gaat om kwaliteit, duurzaamheid en eerlijkheid.

Cashews worden over de hele wereld verbouwd en de smaak kan per land verschillen.

Zo is de kwaliteit van de cashews wisselvallig bij de productie in verschillende Afrikaanse landen, omdat ze hier nog niet zo lang worden geproduceerd. In India is de kwaliteit al een stuk consistenter, maar heeft de cashew een wat sterkere, vollere smaak. Hoewel dit voor directe consumptie goed is, heeft een vegan kaas een zo neutraal mogelijke basis nodig. Daarom kiest Watson ervoor om de biologische cashewnoten uit Vietnam en Zuid-Amerika te gebruiken. Deze zijn het meest neutraal van smaak, en volgens ons dus het beste voor het maken van veganistische kaas.

Niet alle cashewnoten worden op een eerlijke manier geproduceerd. Er is zeker ruimte voor verbetering als het gaat om transparantie in de notenindustrie. Watson’s biologische cashews zijn ingekocht bij leveranciers die daar hetzelfde over denken en garanderen dat gewerkt wordt met eerlijke boeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *