Het duo achter de veganistische beweging

In het restaurant wordt regelmatig de vraag gesteld wie meneer en mevrouw Watson zijn, en of ze die avond toevallig ook aan het werk zijn.

Weinig mensen weten dat Mr. en Mrs. Watson niet de oprichters van dit plantaardige restaurant zijn, maar worden gezien als de eerste vegan pioniers in het westen.

Donald Watson groeide op het Engelse platteland op, waar hij veel tijd doorbracht op boerderijen. Al snel zag hij dat de dieren op de boerderijen alleen voor menselijk gewin werden gehouden. Hij wilde hier niet aan bijdragen, en besloot op zijn 14de nooit meer vlees te eten.

Donald Watson

Later in zijn leven besluit hij dat hij dit idee verder wilde doortrekken: vanaf dat punt zou hij nooit meer dierlijke producten gebruiken.

Hoewel het veganistische dieet hiervoor wel al bestond, was er nooit echt een term voor geweest: vaak werden veganisten “non-dairy vegetarians” genoemd. Samen met zijn vrouw Dorothy en een aantal vrienden bedacht Donald daarom in 1944 de term veganisme. Vanaf dit punt kan de veganist zich goed onderscheiden.

Volgens de Watsons is veganisme het logische gevolg van vegetarisme: wie de filosofie achter het vegetarisch dieet doortrekt, komt vanzelf tot de conclusie dat veganisme hieruit logischerwijs moet volgen.

In dat jaar richtten de Watsons samen met dezelfde vrienden de Vegan Society op, een vereniging voor en door veganisten. Tegenwoordig is de Vegan Society uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie, leidend op het gebied van veganisme. Zo is de Vegan Trademark die op alle plantaardige producten in de winkels afkomstig van de Vegan Society, wat betekent dat de al deze producten worden gecontroleerd door de organisatie. Daarnaast voert de organisatie campagne, en verstrekt ze informatie over een veganistische levensstijl.

Zoals je leest hebben Mr. en Mrs. Watson veel betekend voor het veganisme, dat sinds het oprichten van de Vegan Society ongelooflijk is gegroeid. De plantaardige keuken wordt met name de laatste jaren steeds populairder. We ontdekken steeds meer dat dit een gemakkelijke, effectieve en ook zeer lekkere manier is om zelf een positieve invloed te hebben op onze omgeving.  

Wij hebben om verschillende redenen gekozen om ons restaurant Mr. & Mrs. Watson te noemen.

De naam klinkt zowel toegankelijk en sophisticated. Dat is precies wat wij als restaurant willen uitstralen. Laagdrempelig genoeg om zo maar naar binnen te stappen en te ontspannen, maar wel met een ervaring van hoge kwaliteit. Daarnaast waren Donald en Dorothy de veganistische pioniers van hun tijd: zij waren de eersten die het veganisme gangbaar probeerden te maken. Nu, jaren later, is het ons doel is het veganistisch eten mainstream en toegankelijk te maken. Op deze manier zijn wij, en iedereen die bij ons komt eten, de pioniers van deze tijd.

HET BESTE WAT DE VEGAN KEUKEN TE BIEDEN HEEFT

EEN TAFEL RESERVEREN MENUKAART BEKIJKEN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *