De mensen achter Mr. & Mrs. Watson

Dit is het verhaal van veganistisch restaurant Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam. Een droom die begon bij Aleid Koopal en Kirsi Rautiainen.

De dames achter dit vegan succes leerden elkaar in 2003 kennen, op hun eerste dag op de UvA. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. In hun studententijd gingen ze veel naar cafeetjes en restaurants. Hoewel beide in het begin nog vlees aten, maakten ze beiden langzaam de transitie naar een plantaardig dieet. Voordat ze veganistisch begonnen te eten, konden ze onbekommerd op elk terrasje in de hoofdstad neerstrijken. Eenmaal op de vegan tour werd dit wat lastiger.

De meeste restaurants hadden beperkte tot geen veganistische opties, en er was maar een handje vol volledig veganistische restaurants te vinden.

Het gebrek aan vegan opties in Amsterdam stond ten grondslag aan het ontstaan van Mr. & Mrs. Watson: een plant-based food bar, laagdrempelig genoeg om zo maar naar binnen te lopen, maar sophisticated genoeg om het veganisme een beetje van haar geitenwollensokken imago af te helpen. En plek voor veranderaars om met lekker eten en gezelligheid een positieve impact te hebben op onze wereld.

Veganistisch restaurant Mr. & Mrs. Watson

Twee vegans op een missie.

Aleid is de horecatijger van de twee: op haar 15e deed ze haar eerste horeca ervaring al op, op de vloer van de lokale kroeg in haar geboorteplaats.

Sindsdien heeft ze ongeveer alle posities in een horecabedrijf bekleed. Na het afronden van haar master Neuropsychologie heeft ze een tijdje lang werkervaring in dit veld opgedaan, om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat er maar één plaats is waar zij zich professioneel thuis voelt: de (plantaardige) horeca.

Kirsi is meer organisatorisch en strategisch aangelegd. Voor haar carrière als vegan horeca-ondernemer heeft ze een studie Criminologie afgerond en als beleidsmaker voor zowel de overheid als in het bedrijfsleven gewerkt.

Hoewel ze hier veel van heeft geleerd, miste ze toch iets. Ze wilde in haar werk meer bezig zijn met dingen waarmee ze het gevoel heeft echt verschil te maken. Al snel realiseerde ze zich dat ze dit het beste kon doen door haar passie voor veganisme en ondernemerschap te gaan verbinden. Naast Aleid en Kirsi is ook Nick, de vriend van Kirsi inmiddels niet meer weg te denken uit het bedrijf.

Nick heeft een eigen creatieve studio en verzorgde aanvankelijk dan ook voornamelijk de branding en marketing achter het vegan restaurant.

Ondertussen doet Nick lang niet alleen de marketing, en heeft hij in 2019 voor het eerst met Watson’s Vegan Foodtruck op verschillende festivals gestaan. Samen met Aleid en Kirsi houdt hij bezig met de uitbreiding van het merk Watson.

Inmiddels is er veel gebeurd; Mr. & Mrs. Watson is uitgegroeid tot meer dan een plantaardig restaurant in Amsterdam.

Aleid, Kirsi en Nick zien het bedrijf als een breder food concept. Er is een foodtruck, een eigen productiekeuken en sinds 2020 ook een online kaaswinkel zodat mensen gemakkelijk online vegan kaas kunnen kopen. Als het aan de drie vegan musketiers ligt zal Mr. & Mrs. Watson blijven groeien en zal het de wereld blijven veranderen met lekker eten.

DE PRIJSWINNENDE KAZEN VAN MR. & MRS. WATSON

Kaascollectie bekijken VEGAN KAAS BESTELLEN

2 thoughts on “De mensen achter Mr. & Mrs. Watson

Leave a Reply

Your email address will not be published.